В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Бягството към активи убежища е рисковано в момента

Иво Благоев, изп. директор на Астра Асет Мениджмънт, В развитие, 25.02.2020

Инвеститорите бягат към активи убежища, съдейки по движението на цената на златото и американските облигации - най-вече 10- и 30-годишните. Това поведение е много рисковано. В момента, в който опасността от коронавируса утихне, има голяма вероятност т. нар. активи убежища да коригират стойността си много сериозно и инвеститорите, които са купували в този момент, да реализират големи загуби. Това каза Иво Благоев, изп. директор на Астра Асет Мениджмънт, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова

По думите му при оттеглянето от рисковите активи движението надолу ще е много по-голямо. 

"Пазарите първоначално не повярваха и мислиха, че това е поредният вирус, който ще дойде и ще замине", каза той. 

Според него взетите крути мерки от китайските власти за овладяване на коронавируса са успокоили инвеститорите, че самото разпространение ще бъде овладяно. 

"В момента, в който бяха открити над 150 случая в Италия, реалността ги удари и разбраха, че заплахата е глобална. Мерките, които китайското правителство взе, означават и блокиране на икономиката и това няма как да не се отрази в глобален мащаб".

Експертът коментира, че Италия и без това е на ръба на рецесията и допълни: "само коронавирус й трябва, за да реализира отрицателен прираст на БВП". 

Сега, по думите му, въпросът е дали ще избухне по-мащабна епидемия в Европа или в Северна Америка. "Ако очакванията са, че това ще се случи или има такива индикации, пазарите ще бъдат подложени на сериозен натиск. Пазарите регистрираха сериозни ръстове от началото на годината и се нуждаят от корекция. Ако вирусът бъде овладян и щетите, които нанесе на глобалната икономика са преодолими в кратък период от време, тази корекция ще предостави възможност за покупки на по-ниски цени", смята Благоев. 

"Моите очаквания са за корекция от поне 10%. Видяхме половината вчера, много е вероятно да видим следващата седмица - две още толкова. След такава корекция по-скоро трябва да се купуват незащитни сектори", каза специалистът. 

За кеша в рискови ситуации, той посочи, че е предимство, защото при по-сериозна корекция винаги ще има възможност да се закупят по-евтино рискови активи, когато ситуацията се успокои.

Още по темата

Водещите капиталови пазари по света приключиха вчерашната търговия с големи понижения на фона на растящите опасения на инвеститорите за негативния ефект, който коронавирусът ще окаже върху глобалната икономика. Индексите в Европа и САЩ се разделиха с по над 3% от стойностите си и записаха най-губещите сесии от поне две години. 

Целия разговор гледайте във видеото

Последни новини
Още от В развитие