В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Мрачно начало на седмицата за европейските борси

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, В развитие, 24.02.2020

Коронавирусът премина в нова фаза на развитие след последните сигнали на Световната здравна организация от уикенда. Това притесни инвеститорите в Европа, като в началото на борсовата сесия всички европейски индекси се понижават. Най-сериозно, разбира се, е понижението на италианския FTSE MIB, който отслабва с 4.4%, след като страната съобщи за четвърта жертва в понеделник. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Все още анализаторите не са единодушни за отражението на коронавируса. При всички положения обаче очакват, че ако болестта не овладее, последствията ще са значителни“.

Попов отбеляза, че авиационните компании са сред най-засегнатите от влиянието на коронавируса. „Технологичният сектор също понася удари“, добави той.

Още по темата

Редакторът посочи, че в четвъртък предстои заседание на централната банка на Южна Корея, като очакванията за стимули се увеличават.

„Китай отложи партийния си конгрес, което се случва за пръв път“, каза още Попов.

Гостът коментира и неуспеха на европейските лидери да постигнат консенсус относно бюджета на блока за следващите 7 години. Той отбеляза, че има напрежение по абсолютно всички спорни въпроси.

„Германия и Франция искат да дадат около 1 трлн. евро за бюджета от 2021 г. до 2027 г., а страни като Унгария и Полша настояват за 200 млрд. евро повече“.

„Това не е прецедент, ще се продължи работата със сегашната бюджетна рамка, докато не бъде изготвена новата“, уточни Попов.

Сред предстоящите тази седмица събития редакторът изтъкна очакваните данни за брутния вътрешен продукт на Турция през четвъртото тримесечие. Той посочи, че за момента прогнозите са за ръст на БВП от 1.5% на тримесечна база и от 5% на годишна.

 

Последни новини
Още от В развитие