В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Коронавирусът е тест за политическата система в Китай

Проф. д-р Александър Алексиев, катедра Китаистика в СУ, В развитие, 24.02.2020

До края на февруари очевидно няма да бъде овладяно разпространението на коронавируса. Отложена е третата сесия на 13-тото народно събрание, което се събира в пълен състав всяка година с Националния политически консултативен съвет. Това е безпрецедентно в близката китайска история. Това каза проф. д-р Александър Алексиев, катедра Китаистика в СУ, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Дори при вируса SARS през 2003 г. тази сесия се състоя. В Китай са готови на дългосрочна борба срещу вируса до пълен победен край".

По думите му политическият елит в Китай понесе критики с уволненията на висши кадри в провинцията. "Те бяха обвинени в това, че не са реагирали навреме", допълни проф. Алексиев.

"Посланието на президента Си Дзинпин е, че целият китайски народ трябва да се справи като един с тази задача, защото държавата е мощна".

Той коментира, че е имало период на информационно затъмнение.

"Смята се, че 5 млн. души са заминали от китайските провинции през декември, преди да се даде официална заповед да се спре заразата с всички мерки".

Алексиев коментира, че Китай е с голямо население и действително болниците не са достатъчно, но направените усилия в тази насока са много сериозни.

Според него Китай би приел международна помощ, но няма да я приеме веднага.

"В този регион помощта не се приема много добре. Япония почти не прие помощ от никога през 2011 г. след аварията във Фукушима".

Вижте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от В развитие