В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Възстановяване на производството до края на март ще елиминира риска от рецесия

Наийм Аслам, главен пазарен анализатор в AvaTrade, В развтие, 11.02.2020

Китай предприема всички възможни мерки за ограничаването на разпространението на коронавируса. Световното усилие да се ограничи разпространението на вируса също е налице. Това каза Наийм Аслам, главен пазарен анализатор в AvaTrade, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Рискът от по-нататъшно разпространение на вируса ще окаже значително въздействие върху световната икономика“.

Аслам коментира и какви са приликите и разликите между новия коронавирус и вирусът ТОРС.

„От оптимистична гледна точка ваксините вече се разработват много по-бързо, ограничаването на коронавируса беше много по-добро в сравнение с предишния случай. Виждаме предприемане на много повече действия от страна Централната банка на Китай, като намаляването на цените на митата на стоките от САЩ също има положително въздействие. В предишни случай Централната банка на страната сякаш не желаеше да се намеси в сценария на пазара“.

По негови думи рискът от рецесия е съществувал и преди вирусната епидемия, подклаждан от конфликта между САЩ и Китай.

„Всичко зависи от капацитета на производство. При възстановяване на производството до края на март, няма да има риск от рецесия, стига и останалите показатели да останат непроменени“.

Гостът коментира дали пазарите растат поради положителните очаквания за възстановяването им след епидемията

„Миналата седмица видяхме масова разпродажба на пазарите, а конкретната причина беше високото ниво на притеснение поради коронавируса, сваляйки нивото на индексите. В последствие индексът S&P 500 се нормализира, отчитайки покачване от 7%, но другите индекси останаха без промяна от 4-6%“.

По негови думи инвестициите ще бъдат насочени към фармацевтичната промишленост за производството на лекарства и ваксини.

Наийм Аслам обсъди и рекордно високите стойности на пазарите. „Доверието на пазарите се задвижва от два важни фактора – положителните икономически данни от САЩ и прекалената ликвидност“, добави още той.

Пазарният анализатор коментира и евентуалното слабо първо тримесечие за 2020 г.

„През следващите седмици, когато излязат тези данни, вероятно ще имаме ревизия надолу не само на икономиката, но и на печалбите“.

Гледайте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от В развитие