В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Петролните пазари отправят поглед към ОПЕК в очакване на мерки за цените

Д-р Магдалена Иванова, главен редактор на Bloombergtv.bg, В развитие, 04.02.2020

"Заради разпространението на коронавируса се очаква влошаване на производствената активност и инвестиционните настроения. Крехкият растеж, който се наблюдава на места, ще продължава да буксува, заяви д-р Магдалена Иванова, главен редактор на Bloombergtv.bg, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Китайската борса отвори вчера за първи след дългата почивка от 23 януари. Видяхме спад в цените на китайските акции от 8-9%. Другите борси в региона също отчетоха понижения в стойностите си".

"На щатската и европейската борса наблюдаваме леки ръстове. Значение има и това, че бяха реализирани големи спадове, а от друга страна, според анализатори фундаментът сочи поскъпването на акциите", посочи д-р Иванова.

"Доста правителства сигнализират, че взимат достатъчно мерки за борба с коронавируса".

"20% е спадът на ежедневното потребление на петрол от страна Китай. От друга страна, 2/3-ти от китайската икономика в момента са блокирани.Това е и една от причините петролът най-тежко да понася ситуацията около разпространението на коронавируса. Наблюдавахме понижение на цените до под 50 долара за барел. Има очаквания за свиване на производството с 500 хил. барела дневно", каза още главният редактор на Bloombergtv.bg. Тя обясни, че пазарите са в очакване на резултата от срещата на експертно ниво в рамките на ОПЕК, от която ще зависи и дали енергийните министри ще се съберат още в края на следващта седмица, за да подкрепят цените на петрола.

"Имаме свиване на предлагането, което не оказва нужния ефект".

Д-р Иванова отбеляза, че се очаква Китай в близките дни да излязат с официално позиция за понижаване на очакване за растежа до под 5%.

"Британският паунд вчера бе най-лошо представящата се валута от 10-те най-големи света, падна до 7-седмично дъно спрямо щатския долар. Негативните настроения на валутните пазари бяха провокирани от коренно различните позиция на Европейския съюз и британския премиер Борис Джонсън какво предстои в търговските преговори. Днес е по-скоро британската валута е стабилна. Но при тази риторика лирата ще продължи да бъде под натиск", уточни д-р Иванова.

Последни новини
Още от В развитие