В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Швейцарските часовници ще поскъпнат с 10-15% през 2020 г.

Калоян Стоянов, мениджър и главен часовникар в К&К Time Studio, В развитие, 03.02.2020

През 2020 година ще има ръст от 10-15% в цените на швейцарските марки часовници. Това прогнозира Калоян Стоянов, мениджър и главен часовникар в К&К Time Studio, в интервю за репортера на Bloomberg TV Bulgaria Хюлия Айваз.

Той посочи още, че продажбите на новите часовници отбелязват лек спад заради повишения интерес към вторичния пазар. "Златото направи своя пик и това неминуемо ще доведе до вдигане на цените на всички златни часовници, но самите марки също вдигат цените на своите лимитирани серии", уточни Стоянов.

"Повече от 50% от нашите клиенти са извън България, работим основно с колекционери".

"Клиентите изпращат с куриери своите часовници до нас, ние правим поглед, изпращаме видеозаписи или снимки, даваме цена и те съответно се съгласяват, и след свършената работа пак правим снимки и изпращаме часовника", разкри гостът.

"Правилната инвестиция със сигурност трябва да е свързана с това да се доверите на часовникар или въобще на човек, който наистина разбира. Много са детайлите, за които трябва да се внимава".

Калоян Стоянов подчерта, че ако е правилна покупката на марката и модела и съобразно състоянието на часовника, възвръщаемостта на инвестицията може да стигне до 20% на годишна база.

"Производствени мощности са намалели поради две причини - първо, огромният китайски пазар за нови часовници през последните 2 години реализира 25% спад на продажбите си и това накара много от швейцарските фирми да намалят производството. Друга причина е липсата на качествен персонал", отбеляза гостът.

Последни новини
Още от В развитие