В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Опитът на Нидерландия: Отопляване на оранжерии с геотермални води

Синди ван Райзвик, старши анализатор в Рабобанк, земеделската банка на Нидерландия, В развитие, 31.01.2020

Нидерландия прилага иновации в земеделието от десетилетия, но в последните 10 години страната инвестира много в намаляването на енергията за производство. Това се прави за понижаване на разходите, но и за да се пази природата. Някои фермери използват геотермални извори, сондите достигат 2 км навътре, а с горещата вода се отопляват оранжериите. Тук инвестициите са много големи. Това каза Синди ван Райзвик, старши анализатор в Рабобанк, земеделската банка на Нидерландия, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова

Тя посочи, че фермерите в Нидерландия прилагат и други техники - някои използват LED осветление през зимата, за да осветяват посевите си и използват технология за задържане на топлината в оранжериите.

Използват се сензори за регулиране на температурата в оранжериите, системи разпределят водата за посевите. Водата се филтрира, даде пример експертът. 

По думите й правителството насърчава подобни иновации, защото в миналото водата се е оттичала в реки. "В момента фермерите трябва да пречистват водата, която използват", каза Райзвик.

Тя допълни и че друга иновация е използването на насекоми, за да се справят с вредителите и така не се влагат пестициди за производството на плодове и зеленчуци, което се одобрява от потребителите. 

"В оранжерийното производство в кралството са били допускани и грешки", посочи Райзвик, а като пример даде стигането до свръхпредлагане, като това понижава цените. 

"Производството в оранжерии има много предимства. Първото е, че има повече контрол и има повече продукция, качеството е по-добро. Намаляват се опасностите от заболяванията по продукцията". 

"Недостатъците са свързани с това, че инвестициите са значителни", посочи Райзвик. Тя коментира, че те могат да са до 2 млн. долара в хектар.

"Освен това има по-малка гъвкавост, защото част от оборудването е насочено към определен посев и ако той се смени, трябва и ново оборудване. Много банки смятат и че това е рисков сектор", допълни тя.

Още по темата

По думите й фермерите у нас могат да инвестират в производство на някои плодове и зеленчуци, с което да са конкурентни на вноса или да се възползват от по-слабо предлагане отвън в някои периоди. 

Гледайте целия разговор във видеото

Последни новини
Още от В развитие