В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

България вероятно ще изключи Huawei от изграждането на 5G мрежи

Ясен Гуев, експерт, В развитие, 30.01.2020

През декември миналата година Чехия забрани на операторите в страната да използват софтуер или хардуер на китайските гиганти Huawei и ZTE. България вероятно ще придвижи към едно такова решение. Това каза Ясен Гуев, експерт, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Проблемът, за който САЩ говорят, е реален“, смята Гуев. Той добави, че става въпрос за политическо решение, тъй като Китай се приема за конкурент, който може да използва достъпа до мрежата за събиране на данни и манипулиране.

“Проблемът е, че в Китай държавата може да поиска най-различни типове услуги от китайските компании и те няма как да откажат“.

Според експерта конкурентите на Huawei в лицето на Nokia, Ericsson и евентуално Samsung са добри компании с огромен опит. Той обаче отбеляза, че отстраняването на китайския гигант ще намали конкуренцията, което води до риск от увеличаване на цените.

Още по темата

Huawei не може да бъде изключена напълно“, изтъкна Гуев. Той обясни, че самите САЩ не могат да изградят 5G изцяло без китайската компания.

“САЩ никога не са използвали китайски компании като доставчици. В Европа огромна част от телекомите обаче ги използват, защото те са добри и предлагат добри цени“.

По думите на Гуев отговорността за решението у нас ще е в ръцете на Държавна агенция за национална сигурност и националния координатор по киберсигурност Явор Колев.

„Ще трябва да има национални решения“, изтъкна Гуев и добави, че исканията на Брюксел около процеса значат необходимост от повече инженерен капацитет от страна на държавата.

 

 

Последни новини
Още от В развитие