В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Разпространение на коронавируса заплашва с глобална рецесия

Красимир Йорданов, KY Research, В развитие, 29.01.2020

Международните борси очакват засилена волатилност поради неяснотите около коронавируса. Най-черният сценарий е за глобална епидемия. Тя би ограничила потреблението - двигател на икономическия растеж в развития свят. В такъв случай може да се очаква глобална рецесия. Това каза Красимир Йорданов, KY Research, в предаването „В развитие“ с водещ Живка Попатанасова.

Според Йорданов дори да остане локализиран на местно ниво, коронавирусът ще се отрази на отношенията между САЩ и Китай, като може да отложи ангажимента на Пекин за допълнителни покупки на американски продукти.

„Много компании също ще бъдат засегнати“, коментира експертът, като даде за пример веригата Starbucks, която разчита на азиатската страна за голям дял от приходите си.

Още по темата

По думите на Йорданов насочването на глобалната икономика към рецесия със сигурност ще засегне търсенето на суровини, още повече, че Китай е основен потребител на голяма част от тях.

„За момента Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори са в изчаквателна позиция по отношение евентуален спад в търсенето на петрол“.

Експертът коментира и ръста в цената на златото, което доказа ролята си на актив убежище. Той отбеляза, че покачването на цената на благородния метал намалява покупките.

„С увеличаването на цената на златото ще се намали неговото търсене“.

Според Йорданов основна причина цената на биткойна да не бъде засегната от опасенията от коронавируса се дължи на действията на Федералния резерв.

Последни новини
Още от В развитие