В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Инвеститорите са раздвоени дали Карни ще остави в наследство повече стимули

Д-р Магдалена Иванова, главен редактор на Bloombergtv.bg, В развитие, 28.01.2020

На фона на все повечето новини, свързани с коронавируса, настроенията на пазарите са предимно негативни, виждаме наистина сериозни разпродажби. Понеделник тази седмица беше най-лошият ден за европейските борси от четири месеца насам, американският индекс Dow Jones изтри целия си напредък от началото на годината, а работещите борси в Азия също реагираха със спадове. Това каза д-р Магдалена Иванова, главен редактор на Bloombergtv.bg, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

По думите на Иванова бягството от рискови активи сигнализира за сериозните притеснения на инвеститорите относно възможните последици върху глобалната икономика от разпространение на вируса.

Сред най-засегнатите бизнеси редакторът открои свързаните с пътувания, както и тези на енергийните компании, чиито акции поевтиняват заради притеснения от спадове в цените на петрола.

Още по темата

„Междувременно златото затвърждава ролята си на актив убежище с 4-процентен ръст на цената от началото на годината“, отбеляза Иванова, като добави, че силният долар е причината в момента стойността на златото да се задържа на настоящото ниво.

„Инвеститорите търсят алтернатива в сегашната ситуация. Сигнал за това са повишенията в цените на всички криптовалути“.

Иванова коментира и динамиката на петролните пазари, като посочи, че задържането на цените на 3-месечно дъно се дължи на опасения относно търсенето.

„Въпреки че Саудитска Арабия излезе с позиция, че не се очаква сегашната ситуация да окаже сериозен ефект върху търсенето, има прогнози, че при влошаване на ситуацията лекият суров петрол WTI може да достигне цени от 47 до 50 долара за барел, а Брент да поевтинее до 55 долара за барел“, изтъкна тя.

По думите на госта заседанията на Английската централна банка и Федералния резерв на САЩ ще са водещите събития, привличащи фокуса на инвеститорите в края на седмицата.

"Икономистите и инвеститорите са раздвоени дали управителят на АЦБ Марк Карни ще понижи лихвите и ще си тръгне с фойверки, оставяйки в наследство повече стимули, както направи Марио Драги за ЕЦБ", обясни още Иванова.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

Последни новини
Още от В развитие