В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Икономист: Има интереси за забавяне изпълнението на препоръките на ОИСР

Георги Найденов, икономист, В развитие, 23.01.2020

Георги Найденов, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Георги Найденов, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В определени сектори на държавата ще има и политически, и корпоративни интереси, които ще се опитат да забавят процеса по изпълнението на препоръките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за реформиране на корпоративното управление на държавно-контролираните предприятия в България. Това мнение изрази икономистът Георги Найденов в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Според Найденов със сигурност има необходимост от подобряване на прозрачността и отчетността на тези предприятия, в които са заети 186 хил. души, представляващи 6.6% от общата заетост в страната, с обща оценка от 12 млрд. долара.

„Говори се за това, че различните видове публични предприятия - според това дали са малки, средни или големи - ще имат различни видове отчетности. Препоръката е поне големите да започнат да спазват международните стандарти“, отбеляза икономистът.

„Прилагането на препоръките на ОИСР дава възможност за повишаване на доверието на инвеститорите в капиталовия пазар у нас“.

Найденов поощри идеята за създаването на холдингови структури и окрупняването на определени дружества по сектори в тях. „Така дъщерните дружества ще могат да си помагат и да бъдат по-лесно финансирани“, посочи той.

Гостът не отрече и рисковете от този процес.

„Много икономисти се обявиха против монополизацията на ВиК сектора, но той и в момента си е монополизиран“, заяви Найденов.

Според него все пак успех при прилагането на поне част от препоръките, свързани с прозрачността при управлението на държавните предприятия и публичните дружества, както и намаляване на политическото вмешателство в тях, ще ограничи финансовия риск и възможността за злоупотреби.

Последни новини
Още от В развитие