В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Кючюк: Политическата година за България не беше добра

Илхан Кючюк, евродепутат, В развитие, 15.01.2020

Годината не беше добра за България - институциите се противопоставяха, езикът на омразата се превърна в официален в българското Народно събрание. И това не затвърди доверието към институциите от страна на гражданите. Това каза Илхан Кючюк, евродепутат, в интервю за репортера Вероника Тонева в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова

По думите му амбициозният план на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен изисква да се върнем към минали събития през 2019 година и обещанията. 

"Обещахме на Република Северна Македония и на Албания да станат част от европейското семейство. До няколко седмици ще бъде оповестена новата методология, по която ще преговарят държавите членки", каза евродепутатът от ДПС/Обнови Европа, който е и член на Комисията по външни работи. По думите му разширяването е основен негов приоритет. 

За бюджета на Европейския съюз евродепутатът уточни, че част от държавите-членки искат по-амбициозна програма.

"Европа се променя, има нови предизвикателства".

Той добави, че сред големите теми според него са дигитализацията, трансформацията в екологичен план, и всичко това изисква по-голям бюджет.

"След излизането на Великобритания ЕС ще губи на година близо 12 милиарда евро, начинът за справяне е един - по-голяма вноска от БВП на страните. ЕП предлага 1.3%, но страните от Съюза предлагат 1.17%". 

По думите му ролята на България е да направи така, че да запази влиянието си при вземането на решения и да е проактивна. 

За напрежението между САЩ и Иран евродепутатът каза, че ЕС е положил огромни усилия за споразумението с Иран и може да изиграе конструктивна роля при връщането на страната на масата на преговорите. 

За Брекзит Кючюк коментира, че правата на гражданите на ЕС ще бъдат защитени. Той получава сигнали, че съществува риск от непризнаване на квалификацията, придобита в страна на ЕС, във Великобритания. По думите му 250 000 души са живеещите във Великобритания българи.  

До края на първата половина пакетът "Мобилност" ще бъде приет, смята той. Той посочи, че срещу нас е имало голямо лоби. 

"Съжалявам, че всички наши усилия не успяха да убедят, че е необходимо да се направи още един опит за оценка въздействието". 

Опасенията са, че български превозвачи ще се регистрират в други държави.

Още по темата

"Българската икономика ще бъде губеща", каза той. 

Гледайте целия разговор във видеото

Последни новини
Още от В развитие