В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Пазарът на цветни метали изпрати динамична 2019 г.

Димитър Черняев, генерален мениджър на КЦМ Трейд, В развитие, 14.01.2020

2019 г. беше динамична за пазара на цветни метали, което като цяло е характерно за последните десетилетия. Това каза Димитър Черняев, генерален мениджър на КЦМ Трейд, в интервю за репортера Хюлия Айваз, излъчено в предаването „В развитие“.

„Пазарите на цветни метали като цяло са глобални, макар че имат своите регионални особености“, отбеляза Черняев.

Той посочи, че големите флуктуации в сектора не са полезни за бизнеса, а най-често те са функция на операциите на Лондонската метална борса.

„Като цяло няма толкова големи промени в производството, потреблението и предлагането на цветни метали, които така съществено да повлияят на цената“.

По думите на Черняев основно влияние върху динамиката на пазара през 2019 г. са оказали геополитическа обстановка, валутните курсове, стоковите и фючърсните пазари.

„Пазарът на цветни метали у нас е много добре урегулиран по отношение на производствени мощности и потребление“, изтъкна Черняев. Той добави, че случващото се в други индустрии диктува тенденциите в сектора.

През 2020 г. експертът очаква цени на цинка от между 2,300 и 2,500 долара за тон. „При оловото средната годишна цена вероятно ще се движи между 2000 и 2100 долара“, посочи той.

 

Последни новини
Още от В развитие