В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Растат очакванията за понижение на лихвите от Английската централна банка

Д-р Магдалена Иванова, гл. редактор на www.bloombergtv.bg, В развитие, 14.01.2020

След последните разочароващи данни за британската икономика нарастват пазарните очаквания, че Английската централна банка може да премине към понижаване на лихвените проценти. Това е интересен сценарий, имайки се предвид, че заседанието на банката в края на месеца ще е последното за Марк Карни като неин гуверньор. Това каза д-р Магдалена Иванова, гл. редактор на www.bloombergtv.bg, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Очакванията на част от анализаторите са за свиване на лихвите от 0,75 до 0,5% и дори вече се говори за възможен втори ход в посока надолу през 2020 г.“.

„Съдейки по публичните изказвания на членовете на Управителния съвет на Английската централна банка, половината от тях са настроени да подкрепят намаляването на лихвите“, допълни Иванова.

Гостът коментира и движенията на капиталовите пазари, като отбеляза, че седмицата започва с нови рекорди за индексите в САЩ, както и за цените на акциите на технологичния гигант Apple и производителя на електромобили Tesla. “Фокусът на инвеститорите е насочен към подписването на първа фаза от търговското споразумение между САЩ и Китай“, отбеляза редакторът.

По думите на Иванова успокоението след ескалацията на напрежението в Близкия изток в началото на годината и затоплянето в отношенията между Вашингтон и Пекин са сред водещите причини инвеститорите да се отдръпват от желанието си да прехвърлят средства към активи, които се смятат за убежища. „Анализаторите обаче не са единодушни в прогнозите си за цената на златото през 2020 г.“, коментира още тя.

„Според някои оценки все още има твърде много рискове през 2020 г., които ще подкрепят цената на златото. Според други - геополитическото напрежение намалява и на този фон не може да се очаква възходящо движение“.

„Ситуацията на петролните пазари е спокойна, като те се стабилизираха след по-резките движения от миналата седмица“, посочи редакторът. Иванова добави, че ефектът от напрежението в Близкия изток е бил  краткосрочен, като това отчасти се дължи на понижаването на рисковете за доставките на петрол отчасти благодарение на силното шистово производство в САЩ.

 

 

Последни новини
Още от В развитие