В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Експерт: Светът няма да тръгне в посока двустранни търговски споразумения

Проф. Искра Христова-Балканска, ИИИ – БАН, В развитие, 09.01.2020

Проф. Искра Христова-Балканска, ИИИ – БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Искра Христова-Балканска, ИИИ – БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Светът няма да тръгне в посока двустранни търговски споразумения въпреки проблемите в Световната търговска организация (СТО). Дългогодишното ѝ влияние не може да бъде пренебрегнато. Това каза проф. Искра Христова-Балканска, ИИИ – БАН, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

По думите на Христова-Балканска разпад на СТО ще значи пълно разрушаване на либерализирането на външната търговия, накърняване на интересите на редица развиващи се страни и сегментиране на пазара. „Всичко това противоречи на логиката на международната система за търговия през последните десетилетия“, отбеляза гостът.

Още по темата

Експертът коментира и необходимостта от реформи в организацията. Тя изрази очаквания част от решенията да бъдат намерени на следващия голям форум през юни, който е посветен на темата, като добави, че все пак много неща зависят от двустранните търговски преговори, включително тези между САЩ и Китай, САЩ и Европейския съюз.

„Има много противоречия, които постепенно трябва да бъдат изгладени“.

Като най-големи печеливши от СТО Христова-Балканска посочи САЩ, Китай и Германия. По нейни думи трите страни имат най-значими ползи от либерализацията на търговията заради големите си пазарни дялове.

„Ползите от либералния търговски режим за САЩ, Китай и Германия годишно се равняват на около 86-90 млрд. долара“, добави гостът.

 

Последни новини
Още от В развитие