В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Платформата за търговия на природен газ у нас вече е факт. Какво се случи до момента?

Константин Делисивков, енергиен експерт, В развитие, 08.01.2020

От началото на 2020 г. България има платформа за търговия на природен газ, която се оперира от газов хъб "Балкан". По-късно тази година се очаква Комисията за енергийно и водно регулиране да лицензира газов хъб "Балкан" за оператор на организиран борсов пазар. Това каза Константин Делисивков, енергиен експерт, в интервю за предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

По думите на Делисивков централизираното място за търговия е успех за България, тъй като тя е изпълнила поетия към Европейската комисия ангажимент. „На платформата вече има 16 участници, основно търговци“, посочи той.

„Очаква се много по-голяма активност от страна на потребителите тази година. Ценовите нива са такива, че се очаква и значително раздвижване на пазара и на търговията по свободно договорени цени“.

„От изключителна важност е през 2020 г., когато вече има и лицензиран оператор на организиран борсов пазар, да има повече информация за това как се формират цените и какви са те“, изтъкна енергийният експерт.

Той поясни, че всяко юридическо лице вече може да се регистрира като ползвател на мрежата и да продава и купува газ.

„Цената на пазара все още се реферира доста към регулираната“.

„Всеки краен клиент е свободен да избере микса от своите доставчици, а в случай на сключени вече договори, той трябва да ги спазва или да ги прекрати по съответната процедура“, посочи Делисивков.

„Към момента няма пречки пред крайните клиенти да избират доставчици, алтернативни на традиционния, и да правят микс от различни договори, както и да участват директно на платформата“.

Гостът коментира и пускането в експлоатация на газопровода „Турски поток“. Според Делисивков проектът ще затвърди мястото на България на газовата карта, а една от основните задачи пред страната през 2020 г. е да развие вътрешното потребление на природен газ.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от В развитие