В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Апетитът към риск на пазарите се завръща след сътресенията в Близкия изток

Д-р Магдалена Иванова, главен редактор на Bloombergtv.bg, В развитие, 07.01.2020

След убийството на иранския генерал Касем Солеймани миналата седмица капиталовите пазари по целия свят регистрираха сериозни разпродажби, бягство от рискови активи и съответно преориентиране към активи убежища. В понеделник обаче щатските индекси успяха да приключат сесията на положителна територия въпреки спадовете, с които стартираха. Апетитът към риск отново прониква на пазарите. Това каза д-р Магдалена Иванова, главен редактор на Bloombergtv.bg, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

По думите на Иванова известното успокоение на пазарите се дължи на очакванията за бърза ескалация на напрежението в Близкия изток, които не се оправдаха в първия ден на новата седмица.

Тя добави, че първоначалните страхове, че ще има проблеми с доставките на петрол от Иран също избледняват.

„Инвеститорите си дадоха сметка, че едва ли Иран ще си позволи да блокира пътища, свързани с доставките на петрол, когато има необходимост от тези приходи“.

Още по темата

„За момента предположения къде може да удари Иран сякаш изключват енергийни съоръжения, по-скоро се говори за военни обекти. От гледна точка на петрола рисковете са по-малки в настоящата ситуация“, коментира Иванова. Тя припомни, че от началото на 2020 г. влизат в сила и допълнителните ограничения от страна на Организацията на страните износителки на петрол, с които се цели намаляване на свръхпредлагането в световен мащаб.

„Възможно е да има преразглеждане на прогнозите за петролните пазари през 2020 г. предвид случващото се в началото на годината“.

Сред останалите събития, които карат инвеститорите да купуват по-рискови активи, гостът спомена очакваното подписване на търговското споразумение между САЩ и Китай на първа фаза, както и силно подкрепящата политика на централните банки през 2019 г., която се очаква да остане такава и през настоящата година.

 

Последни новини
Още от В развитие