В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Споразумението за газопровода EastMed е политическият отговор срещу конфронтацията на Турция

Бранислава Бобанац, кореспондент на БНР в Кипър, В развитие, 03.01.2020

Подписаното споразумение между Израел, Кипър и Гърция за изграждането на газопровода EastMed е кулминация на досегашните преговори между трите държави през последните години. Самото подписване е успех. Това каза Бранислава Бобанац, кореспондент на БНР в Кипър, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Тя отбеляза, че споразумението не поставя началото на изграждането на газопровода.

„Споразумението не означава, че започва неговото строителство. То е политически документ, който запечатва политическата воля на трите страни за реализацията на изключително мащабен енергиен и инфраструктурен проект“.

По думите ѝ проектът има огромно геополитическо значение за развитието на региона и Европа.

„Договорката е правното основание за продължаването на работата по газопровода EastMed. Това означава, че би трябвало да се ускорят проучванията за техническата възможност да се реализира проекта“.

Бобанац обясни, че дължината на газопровода е много голяма – 1900 километра. "Стойността на проекта засега се оценява на 6-7 млрд. евро, но според експерти сумата ще е по-голяма", допълни тя.

"Трите правителства ще търсят инвестиции за проекта, но инвеститорите търсят следи за сигурност и стабилност".

Според нея ускоряването на подписването на споразумението е провокирано от меморандума между Турция и Либия за определяне на морска граница между тях, който нарушава изключителната икономическа зона на Гърция.

„Споразумението между Израел, Кипър и Гърция е политическият отговор на трите страни към Турция, че те не приемат нейните незаконни действия, експанзивната ѝ политика и конфронтацията, която Анкара предизвиква. Страните отговарят с едно успешно регионално сътрудничество на базата на общи интереси и цели“.

Гледайте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от В развитие