В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Иво Благоев: Инвеститорите трябва да са внимателни през 2020 г.

Иво Благоев, изп. директор на Астра Асет Мениджмънт, В развитие, 02.01.2020

Сгромолясването на пазара през 1929 г., 2000 г. и 2008 г. беше функция на човешката психология, която започна да гледа твърде оптимистично на пазарите. Ако през 2020 г. видим едно еуфорично настроение от страна на инвеститорите, много е вероятно да последва неприятен спад. Инвеститорите трябва да бъдат внимателни през 2020 г. Това каза Иво Благоев, изп. директор на Астра Асет Мениджмънт, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"През 2020 г. пазарите много трудно ще постигнат това, което направиха през 2019 г. Предпазливостта трябва да е на преден план. Американските пазари няма да са много атрактивни заради високата оценка на акциите на този етап. Европейските акции изглеждат леко подценени".

По думите му след силна година за пазарите обикновено следва успешна година, но с едноцифрен ръст.

"В основата на рязкото покачване на американските индекси след края на 2018 г. стои политиката на Федералния резерв. След като Фед вдигна лихвите през декември 2018 г., обяви, че няма да има повече повишения".

Той обясни, че тогава пазарите са започнали да очакват, че Фед ще намалява лихвите през 2019 г., което се случи. "Това даде тласък на пазарите", допълва той.

"Прогнозите на макроикономистите за неизбежна рецесия не се сбъднаха. 2019 г. приключи изключително добре в макроикономически и пазарен план".

Според него технологиите движат световната икономика през последното десетилетие и ще продължат да го правят.

"Технологичните компании са тези, които са водещи в икономически план. Световната икономика вече не може без технологии. Поради това са съвсем разбираеми очакванията на инвеститорите, че техните печалби ще растат, тъй като технологиите навлизат все повече в ежедневието на хората. Това е фактор за доброто представяне на технологичните компании".

Благоев прогнозира, че в бъдеще ще се появят нови компании с още по-иновативни решение. "Технологичният сектор е този, който ще движи икономиката и през следващото десетилетие", смята той.

Иво Благоев коментира и че резкият спад на стойността на акциите на Apple в началото на 2019 г. е бил продиктуван от търговската война между САЩ и Китай.

"Азиатската страна е основен пазар за Apple. Прогнозите бяха, че ако търговската война се задълбочи, е логично продажбите и приходите на компанията да намалеят".

Вижте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от В развитие