В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Слабото място на Русия и с колко ще се забави Северен поток 2

Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество, В развитие, 27.12.19

Слабо място в руския газов отрасъл е полагането на дълбоководни тръбопроводи. Неслучайно виждаме, че е наета една чужда компания. Това каза Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество, за предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки

Според повечето експерти от този отрасъл проектът "Северен поток" 2 ще се забави най-малко със 7-8 месеца и максимум до една година, каза експертът, коментирайки санкциите, подписани от американския президент Доналд Тръмп за полагането и изграждането на газопровода "Северен поток" 2.

"Над 90 % от газопровода е изграден. Строежът започна през миналата 2018 година и беше въпрос на 3-4 седмици максимум да бъде завършен газопроводът "Северeн поток" 2. Известно забавяне дойде и заради това, че дълго време Дания не издаваше разрешително за строеж в нейната икономическа зона в Балтийско море. Дори броени дни преди да бъдат наложени санкциите се смяташе, че толкова малко остава. Сега за Русия и "Газпром" стои големият проблем откъде да намерят такъв кораб, който да довърши". 

По думите му ударът е насочен срещу швейцарско-холандската компания Allseas. Димитров заяви, че тя е може би най-добрата в света за полагане на подводни газопроводи и има договор с "Газпром" да работи по този проект. Тя се оттегли веднага, след като беше приет законът за военния бюджет на САЩ, в който са предвидени санкциите. Руският президент твърди, че има руски компании с възможности техните кораби да работят там, но по думите на експерта остава въпросът те готови ли са. 

"Има и други компании, които разполагат с такива кораби, но всички се страхуват от американските санкции и никой не би се заел с такъв бизнес". 

Забавянето ще струва обаче все пак нещо на "Газпром". 

По какво се различават сегашните санкции от тези на Обама - тогава те бяха въведени след анексията на Крим, разясни експертът. "Там ставаше въпрос за санкции срещу определени лица, руски бизнесмени, докато сега тези санкции не са свързани с някакво агресивно поведение на Русия към Украйна, а са конкретно насочени към компаниите, които участват в изграждането на газопровода".

За "Турски поток" той каза, че подводният участък е завършен. "На санкции подлежат компании, които оперират или съдействат за построяването на газопроводи за руски газ, които ще отнемат над една четвърт от транзита, който сега минава през Украйна. За 2018 година транзитът през Украйна е 88 - 89 милиарда куб. м.", каза той. По думите му на теория, ако заработят и двете тръби на "Турски поток", това означава и 30 милиарда куб. м. годишно. 

Още по темата

На въпроса дали ще попаднат български компании под удара на санкциите експертът посочи, че това не може да стане. 

По думите му трябва да се има предвид, че "Северен поток" 2 е само върхът на надводната част на айсберга за този нов маршрут за доставка на руския газ от Ямалския полуостров до Европа. 

"Малко известно е, че от 3-4 години Украйна спря да купува газ от Русия, преди това беше основният доставчик", коментира още той. 

България в тази ситуация - по думите му може би руснаците ще бъдат по-малко настъпателни - "целта на "Газпром" е да прекара този газ от Турция и "Турски поток" през България, Сърбия и Унгария". 

Целия разговор гледайте във видеото
 

Последни новини
Още от В развитие