В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Raiffeisen Research: Очакваме растеж от 0,8% в еврозоната през 2020 г., в САЩ – 1,7%

Петер Брециншек, ръководител на Raiffeisen Research, В развитие, 23.12.2019

Очакваме икономически растеж от 0,8% в еврозоната през 2020 г. и 1,7% в САЩ. Динамиката в икономиките е сходна, но все пак САЩ остават в по-добра позиция за растеж. Известно възстановяване може да настъпи през второто полугодие на следващата година. Това каза Петер Брециншек, ръководител на Raiffeisen Research, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Вероятно през следващата година Федералния резерв на САЩ ще следва политиката на изчакване, както беше подсказано на последните няколко заседания“, посочи Брециншек. Той поясни, че това означава, че може да има намаляване на лихвите през първите 3 месеца на 2020 г., но ако няма съществено неблагоприятно събитие, те могат да бъдат запазени на настоящото ниво.

„В инструментариума на Европейската централна банка за 2020 г. няма съществена промяна“, изтъкна Брециншек. Според него лихвите по депозитите от -0,5% ще се запазят на това ниво през цялата година.

„Централна и Източна Европа се представят добре, но в региона има някои различия“, заяви експертът.

„Полша и Унгария имат най-силен растеж в региона на ЦИЕ през 2019 г. и за 2020 г. се очаква да нараснат с над 3%. Прогнозата е положителна за Румъния, Сърбия и донякъде България“.

„Автомобилният сектор обаче поставя някои предизвикателства пред Словакия и Чехия“, отбеляза Брециншек, като добави, че се очаква те да нараснат с над 2% през 2020 г., което все пак е над средните темпове за еврозоната.

„Имаме силен пазар на труда, силно развитие в областта на заплатите. Следователно има добра подкрепа за растежа и частното потребление и това ще остане в сила през 2020 г.“.

Гледайте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от В развитие