В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Украинската афера обедини демократите по импийчмънта на Тръмп

Димитър Баларев, Bloomberg TV Bulgaria, В развитие, 19.12.2019

След 10-часови дебати в Камарата на представителите беше решено срещу американския президент Доналд Тръмп да бъдат отправени 2 обвинения. Първото обвинение е за злоупотреба с власт във връзка с възпрепятстване на военната помощ към Украйна, която беше обещана и одобрена от Конгреса в размер на 400 млн. долара. Това каза Димитър Баларев, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Според демократите тази помощ е била възпрепятствана, за да започне разследване срещу Джо Байдън – основният конкурент на Тръмп. Другото обвинение е за възпрепятстване на работата на Конгреса. Тръмп е забранил на хора, работещи за него, да присъстват на изслушванията на различни комисии".

По думите му ходът на вота е бил напълно очакван и партийната дисциплина е била налице.

"Демократите гласуваха в подкрепа на обвиненията, а републиканците против. Само 2 от демократите са гласували против импийчмънта на Тръмп. Единият от тях обяви плановете си преди дни, че ще се премести в Републиканската партия".

Той обясни, че сега се очаква краят на процеса, защото Нанси Пелоси трябва изпрати обвиненията на Сената, където ще започне делото. "То се очаква да започне през януари. Тя все още не ги е изпратила, тъй като смята, че процесът няма да е честен заради мнозинството на републиканците в Сената", заяви Баларев. 

"Сагата по импийчмънта на Тръмп започна много преди украинската афера. През лятото на тази година ставаше дума за доклад на специалния прокурор Робърт Мълър, който разследваше руската намеса на изборите. Но този доклад не успя да обедини демократите, защото нямаше доказателство за престъпление".

Баларав уточни, че след това демократите са се обединили от анонимен сигнал, който е стигнал до Комисията по разузнаване. "Впоследствие той се нарече украинската афера", отбеляза той.

 

Последни новини
Още от В развитие