В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Близо 50% от глобалния търговски дефицит на САЩ се дължи на Китай

Доц. Паскал Желев, преподавател в катедра МИО в УНСС, В развитие, 19.12.2019

Единствената официална информация от търговското споразумение между Пекин и Вашингтон е публикувана от САЩ в резюме на 2 страници. Традиционно Китай са по-пестеливи. Очаква се споразумението да бъде подписано през следващия месец и да влезе в сила 30 дни след това. Това каза доц. Паскал Желев, преподавател в катедра МИО в УНСС, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Най-важното е, че се спря ескалацията на търговската война. Но след влизането в сила на фаза 1 от сделката средно аритметично митата, с които САЩ ще облагат китайския внос, остават твърде високи – от 21% ще спаднат до 19.3% през февруари".

По думите му ако САЩ премахнат всички мита изведнъж, впоследствие няма да имат възможността да преговарят по втората фаза от споразумението, която ще засяга индустриалните субсидии на Китай. Според него по този въпрос Китай много по-трудно ще отстъпва.

Желев коментира, че търговският дефицит на САЩ с Китай е един от основните проблеми за отношенията между двете страни.

"Той се дължи на търговията със стоки. Но при търговията с услуги САЩ регистрират постоянен и нарастващ излишък с Китай. Търговията със стоки обаче има много по-голям дял. Поради това положителният баланс с услугите не успява да компенсира този със стоките".

Проблемът е, че почти половината от търговския дефицит на САЩ със света се дължи на Китай.

Вижте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от В развитие