В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

След рекордните ръстове страховете се завръщат на капиталовите пазари

Д-р Магдалена Иванова, гл. редактор на www.bloombergtv.bg, В развитие, 17.12.2019

За момента ентусиазмът на капиталовите пазари, предизвикан от резултатите от изборите във Великобритания и постигането на търговско споразумение на първа фаза между САЩ и Китай, продължава. Въпреки рекордните върхове през последните дни днес индексите в Европа обаче са преобладаващо на червена територия. Това каза д-р Магдалена Иванова, гл. редактор на www.bloombergtv.bg, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Все още има много въпроси, които не са решени в търговското споразумение между Вашингтон и Пекин“, посочи Иванова, като добави, че другият голям риск е свързан именно с Brexit.

Още по темата

„Заканата на премиера Борис Джонсън да направи ревизия на законопроекта за Brexit, която изрично да изключи всяко удължаване на преходния период след декември 2020 г., поднови опасенията за протичане на процеса без сделка“, отбеляза гостът. Тя поясни, че това е и причината за днешните сериозни разпродажби на британския паунд, който през последните седмици беше сред трите най-добре представящи се валути в световен мащаб.

„Страховете дори по отношение на Brexit се завърнаха в началото на тази седмица“.

Иванова коментира и динамиката на петролните пазари. Тя посочи, че търговията е смесена, но цените и на сорт Брент, и на лекия суров петрол се задържат на най-високите си нива за последните 3 месеца. „Това се дължи на последната среща на Организацията на страните износителки на петрол, след която стана ясно, че ще има нови ограничения на производството“, поясни Магдалена Иванова, като добави, че сделката между САЩ и Китай също повишава оптимизма на пазарите.

По думите на Иванова ключови за борсите ще са първите макроикономически показатели за 2019 г., който ще станат ясни в началото на следващата година.

Виждаме развитие на различни скорости за глобалната икономика“, каза Иванова. По нейни думи развитието в САЩ е стабилно, а данните от понеделник показват ръст на индустриалното производство и продажбите на дребно в Китай. „За съжаление растежът в еврозоната изглежда по-потиснат“, коментира още гостът.

Очаквайте видео материал с целия разговор.

 

Последни новини
Още от В развитие