В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Пилотна програма помага на предприемачи да развият бизнеса си

Ирина Енчева, проектен мениджър в Endeavor; Злателина Бежева, съдружник във Frudada, В развитие, 13.12.2019

Dare To Scale е четиримесечна програма, която е насочена към предприемачи, които мащабират бизнеса си, искат да излязат на нови пазари или да увеличат производството си. За пилотната програма избрахме 10 компании от различни сектори, споделяйки един с друг добрите практики. Това каза Ирина Енчева, проектен мениджър в Endeavor, в предаването „В развитие“, с водещ Вероника Денизова.

„Изключително сме доволни от резултатите от първото издание. Над 70 менторски часа бяха отделени за тези четири месеца, като всяка менторска сесия отговаряше на предизвикателството, което компанията има“.

По думи на госта Frudada успява да впечатли журито по три критерия – до колко участниците вярват, че тяхната компания може да стане глобален лидер в своя сегмент; дали има ясно поставени стратегически цели и по това какви са презентационните умения на служителите от компанията.

Самият процес на правене на презентацията беше много полезен, сподели Злателина Бежева, съдружник във Frudada - победителят в пилотното издание на програмата за растеж Dare To Scale на Endeavor.

Според нея най-голямата полза от участието е било запознанството с хората, които са участвали.

„Участниците можеха да кандидатстват през онлайн форма, 35 компании кандидастваха, като бяха повече от местата за класовете“, каза още Енчева.

Тя смята, че ключът към успешният бизнес се крие в манаталитета на предприемача, в това той да бъде борбен, амбициозен и да мисли мащабно.

„През последните години има много събития, конференции и възможности, където хора, които искат да бъдат предприемачи могат да се срещнат с вече успешни такива“.

Злателина Бежева разказа за страха от провал, който отказва много хора да започнат бизнес.

„Изисква се смелост. Моето семейство много ме подкрепи. Единствено в сферата на здравословното хранене видяхме смисъл, защото в това е бъдещето“, добави тя.

Според нея най-голямото предизвикателство е било в липсата на такива продукти на пазара.

„Не знаехме дали ще оцелим вкуса на хората, дали ще пият такива продукти. В момента предизвикателството пред Frudada е да порасне и да присъства в по-голямата част от магазините в страната и чужбина“, обясни Бежева.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

Последни новини
Още от В развитие