В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Грешките на регулаторите в подхода им към финтех индустрията в Европа

Гордън Кер, основател на Cobden Partners, В развитие, 12.12.2019

Навлизането на финтех компании в Европа се насърчава от въведените регулаторни промени в последната европейска директива за плащания от 2015 г. Целта на промяната е да насърчи клиентите да позволят данните им да бъдат споделяни с финтех компании. По този начин финтех компаниите предизвикват традиционните банки. Това каза Гордън Кер, основател на Cobden Partners, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

По неговите думи регулаторите в Европа допускат грешки в подхода си към финтех индустрията, предоставяки изключения и преференциални правила на компаниите. 

„Предимства за компаниите и сектора са, че това насърчава конкуренцията. Традиционните банки все още са обект на твърде тежки правила. Danske Bank, която наруши правилата срещу изпирането на пари, беше глобена солено, но Revolut, която призна, че е изключила наблюдението си против нарушаване на правилата за пране на пари за 6 месеца, не е била глобена".

Кер обясни, че във Великобритания финтех компаниите се наричат банки претенденти.

Гостът коментира, че на печалбите във финтех индустрията понякога се гледа като на лошо нещо, защото когато станат достатъчно печеливши, могат да бъдат третирани като големите традиционни банки.

Според Гордън Кер голяма част от финтех компаниите не предоставят нищо фундаментално ново в банкирането, но голямото им предимство е, че предлагат подобрено потребителско изживяване.

"Компании като Revolut, Monzo и N26 предлагат онлайн портфейли. N26 предлага много по-добро изживяване от традиционните банки. Големите банки предлагат толкова лошо изживяване, че не е трудно то да се подобри".

Какви източници на финансиране използват финтех компаниите и защо инвеститорите от Силициевата долина са готови да рискуват да загубят милиарди долари при инвестиране в сектора вижте във видеото.

 

Последни новини
Още от В развитие