В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Защо реформите на Макрон накараха французите да излязат на улицата?

Любомир Роглев, адвокат, живеещ в Париж, В развитие, 06.12.2019

Проблемът с реформирането на пенсионната система във Франция е свързан не само с увеличаването на пенсионната възраст. Той касае и т.нар. разпределение по точки и въвеждането на „универсален режим“ на пенсиите. Това каза Любомир Роглев, адвокат, живеещ в Париж, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Роглев изтъкна, че към момента стачните действия във Франция са въз основата на доклад на специален комисар, назначен от правителството, за да направи предложение за пенсионната реформа.

„По начина, по който този доклад предлага пенсиите да бъдат изчислявани, може да се стигне до намаляването им“.

„Намаляването на размера на пенсиите ще се получи не само от универсалния режим и изчислението по точки, но и от това, че няма да се отчетат съответните условия на трудност на определени професии“, добави Роглев.

Още по темата

Според него дефицитът в пенсионната система на Франция е доста тревожен. „Проблемът е математически - с удължаването на продължителността на живота и застаряването на населението вноските намаляват, а тегленията са много по-големи“, посочи той.

Адвокатът поясни, че диалогът между правителство и синдикати вече се води.

„Чуват се слухове, че правителството може да отстъпи дори от най-твърдите позиции, които са представени в доклада на специалния комисар“.

 

Последни новини
Още от В развитие