В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Процедурата за регистрация на имоти в платформите за настаняване е неясна и носи стрес

Добромир Иванов, главен изпълнителен директор на BESCO - Българската стартъп асоциация, В развитие, 02.12.2019

Добромир Иванов, гл. изп. директор на BESCO - Българската стартъп асоциация. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Добромир Иванов, гл. изп. директор на BESCO - Българската стартъп асоциация. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

По повод стъпката от категоризация към регистрация на имотите, предлагани в платформи за краткосрочно настаняване като Airbnb и Booking, е важно да се спомене, че все още не е ясно какво означава тази регистрация. Тя трябва да е онлайн, лесна и достъпна, за да се изсветли дейността. Да се направи оценка за въздействие, работна група, срещи и да се стигне до текстове, които ще са работещи. Това мнение изрази Добромир Иванов, главен изпълнителен директор на BESCO - Българската стартъп асоциация, в предаването "В развитие" с водещ Живка Попатанасова.

Има ли необходимост от регулация за този вид дейност?

"Процедурата е неясна и се получава стресова ситуация, защото се опитваш да направиш всичко изрядно, без да знаеш дали наистина е. До 90 дни може да се счита за туристически услуга, а над 90 дни да се счита като наем".

"Най-вероятната ни хипотеза е, че от гледна точка на бюджета искат да има по-голяма яснота на самата приходна и данъчна част", изтъкна главният изпълнителен директор на BESCO.

"Интеграцията между Airbnb и Националната агенция за приходите (НАП) решава въпроса с парите. Това, което касае общините, от една страна, е туристическият данък".

Добромир Иванова посочи, че съответните градове, където е концентриран повече интерес, могат да изпитат затруднение в някакъв момент и да се опитат да регулират тези платформи с цел да не постъпва толкова голям поток от туристи.

"Тези платформи създадоха цяла една култура в Европа - това е начин, по който мнозина пътуват".

"Притеснителното в предложението, което все още се разглежда, е, че отговорността за следенето на тези апартаменти дали са регистрирани или не, пада върху самите платформи, а не върху собствениците на имоти", обясни гостът.

Последни новини
Още от В развитие