В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Какво се крие зад вълната от бунтове в Латинска Америка?

Цветан Кръстев, редактор на сайта Bloombergtv.bg, В развитие, 29.11.2019

В Колумбия има много голямо социално неравенство и по това си прилича със страни от Латинска Америка като Чили и Еквадор. Политиките на строги икономии отключиха общественото недоволство в Колумбия. Латинска Америка е регион на бедността и затова там социалната политика е ключова. Това каза Цветан Кръстев, редактор на сайта Bloombergtv.bg, в предаването „В развитие“ с водещ Живка Попатанасова.

"Недоволството в Колумбия е провокирано заради предложенията за вдигане на възрастта за пенсиониране, да се намали минималната заплата за млади хора, трудния достъп до образование, голямата корупция по високите на етажи на властта и полицейската бруталност".

По думите му за всички колумбийски граждани е много важна мирната сделка от 2016 г. с Революционните въоръжени сили на Колумбия (FARC).

"FARC е крайно ляво партизанско движение. Споразумението от 2016 г. приключи дългогодишна гражданска война с хиляди жертви. Гражданите са изморени от това насилие. Към момента в определени региони в страната сделката не се спазва".

Той обясни, че обществото се опасява, че ще се завърнат горчивите спомени от гражданската война.

Кръстев коментира и събитията след оставката на Ево Моралес в Боливия, както и ситуацията в Хонконг. Всичко това може да чуете във видеото.

 

Последни новини
Още от В развитие