В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Българинът предпочита държавната работа пред частния бизнес

Стефан Бумов, съосновател и главен оперативен директор на HeleCloud, В развитие, 27.11.2019

Предприемачеството се влияе от множество фактори, за да може да се изгради една здравословна екосистема, която да стимулира и да дава възможност на предприемчиви хора да създават нови компании в различни сектори. Един от основните фактори са достъпът до финансиране, държавните политики за стимулиране на нов бизнес, както и историческата обусловеност българинът да поема инициатива и смело да реализира своите идеи. Това каза Стефан Бумов, съосновател и главен оперативен директор на HeleCloud, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.

Той коментира, че предприемачеството е било рестартирано след промените през 1989г.

„Първата вълна предприемачи са хора, които са самоуки, стъпвайки в нищото, без ясна законова база и непридвидимост на икономическата и политическата среда“

Бумов е на мнение, че българите предпочитат да имат държавна работа, усещайки сигурност, като възнамеряват да стартират бизнес през следващите години.

„Българинът е с ниско самочувствие и това го спира да вземе решението да започне бизнес. Но той има висока оценка спрямо другите икономики и се притеснява от провал“, каза още госта.

Според него хората, които търсят реализации, са извън статуквото, стъпвайки на установен опит, придобиват увереност, че биха могли сами да стартират бизнес.

„Предимствата в предприемачеството са в това, че хората, които са извървели път в трудни икономически условия, могат да се справят в една негостоприемна среда"

Стефан Бумов заяви, че предизвикателствата пред предприемачите са липсата на съществуващи мостове между вече изградените предприемачи, които да предават натрупания опит на младото поколение.

„В училищата има часове по предприемачество, но ще мине време, докато това поколение успее да влезе в активната икономическа дейност“, допълни още той.

За госта достъпът до финансиране в България е тема, която бързо се развива през последните години. Той спомена за наличието на различни програми и фондове за рисково инвестиране и стимулиране на предприемаческите идеи.

„В България трудно се стига до инвестиране - особено в първоначалните етапи на бизнеса, това се случва през чужди фондовe”, каза Бумов.

Според него основните причини в тази насока са две.

„Едната причина е, че доста голяма част от нашите предприемачески бизнеси са ориентирани за вътрешен пазар, а другата, че над 50% от бизнесите в страната са в сектори с ниска добавена стойност, които не са атрактивни", каза Бумов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от В развитие