В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Стоян Проданов: Новото предложение за системата бонус-малус е по-изчистено, но има недостатъци

Стоян Проданов, изпълнителен директор на ЗД "Бул Инс" АД, В развитие, 26.11.2019

Застраховката "Гражданска отговорност на автомобилистите" ще има смисъл, докато автомобилисти управляват автомобили. Пълното изчезване на шофьорите от автомобилите няма да настъпи скоро. Докато автономните автомобили не поемат круизконтрола, ще продължават да загиват стотици хиляди души в целия свят. Това каза Стоян Проданов, изпълнителен директор на ЗД "Бул Инс", в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Според него всички жертви на пътя и пострадалите при катастрофи се нуждаят от адекватно обезщетяване, като в това е идеята на застраховката "Гражданска отговорност на автомобилистите".

„Системата "бонус-малус" функционира вече 100 години и е изградена, за да донесе справедливост по отношение на това, че без прилагането на системата всички плащаме една и съща цена на гражданската отговорност. Тези, които по-често причиняват ПТП са равни с останалите шофьори“, обясни Проданов.

Гостът коментира, че сегашният вариант на "бонус-малус", сравнен с предходните два варианта, е най-добрият.

„Решени са редица от проблемите, които съпътстваха предните два варианта на "бонус-малус“.

По думите на Стоян Проданов окончателното приемане на новия вариант на "бонус-малус" е нещо, което предстои да видим в резултат на обществената дискусия.

"С тази наредба и мотивите към нея държавата цели да наложи силен инструментариум за намаляване на жертвите на пътя"

Стоян Проданов е на мнение, че потребителите ще трябва да се нагодят към правилата, които се предлагат към наредбата. А именно -  колкото повече са нарушенията, толкова по-скъпа ще бъде гражданската отговорност.

Гостът спомена за въвеждане на новаторско, експериментално решение, каквото не е прилагано досега.

„Навсякъде в световната практика концепцията за системата "бонус-малус" се основава върху застрахователната статистика, тоест заплатените щети. В момента тази статистика не участва във формирането на премията по системата“, каза Проданов.

Изпълнителниятелният директор на "Бул Инс" сподели, че застраховката е обвързана с регистрацията на автомобила.

"Водачът и собственикът са носители на инфoрмацията за "бонус-малус". Отпада унаследяването на вината, която автомобила носи при прехвърляне", допълни Проданов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от В развитие