В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Лукашенко няма да извади Беларус от сянката на Русия въпреки флирта със Запада

Николай Кръстев, журналист, В развитие, 21.11.2019

Беларус вече извървя донякъде своя път за независимост. Сега е време страната да излезе изцяло от сянката на Москва. Не е ясно обаче дали президентът Александър Лукашенко е човекът, който ще доведе този процес докрай. Това каза Николай Кръстев, журналист, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Икономиката е най-тънката нишка, която обединява и същевременно разделя Минск и Москва“, посочи Кръстев. Според него Москва има планове за задълбочаване на връзките с Беларус, което обаче в Минск не се търси на всяка цена.

„Минск и Александър Лукашенко се опитват да заиграват със Запада, който в момента се възползва от сложните отношения между Беларус и Русия“.

Според Кръстев съществува въпросът дали Беларус искрено иска да се присъедини към Запада, или се опитва да балансира между него и Русия заради привилегиите, които може да спечели от тях.

Още по темата

„Беларус заиграва умело с Европейския съюз и търси икономически възможности", отбеляза още Кръстев.

"Беларус се нуждае от каквото и да е финансиране, защото икономиката на страната не е в добро състояние". 

Журналистът посочи, че Белаурс търси варианти за по-лесно ситуиране сред държавите, които създават усещане за нормалност в политическото пространство в ЕС.

"Междувременно в Москва много анализатори непрекъснато нападат Лукашенко. Всичко това показва колко голямо е напрежението в двустранните отношения", коментира още Кръстев.

Последни новини
Още от В развитие