В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Какво е значението на националното хранилище за радиоактивни отпадъци за България?

Д-р Сергей Цочев, Член на Управителния съвет на Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци", и Антон Иванов, енергиен експерт, В развитие, 20.11.2019

С изграждането на национално хранилище за радиоактивни отпадъци България решава един значим въпрос по международните стандарти. Така се избягва необходимостта от дълго съхраняване на радиоактивни отпадъци на междинни площадки, предвидени за временно съхранение. Това каза Антон Иванов, енергиен експерт, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Строителството на националното хранилище за радиоактивни отпадъци започна преди 2 години, а срокът за завършването му е до 2021 г.“, посочи д-р Сергей Цочев, Член на Управителния съвет на Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци“. Той добави, че след завършване на строителните дейности е необходимо разрешението на Агенцията за ядрено регулиране, за да бъде приведено хранилището към експлоатация.

„За момента основните площадки, на които се съхраняват радиоактивни отпадъци, са в АЕЦ Козлодуй. Има ограничено количество радиоактивни отпадъци и на площадката в Нови хан“, отбеляза Иванов. По думите на гостите настоящите планове са след 2025 г. да започнат същинските дейности по извеждане от експлоатация на хранилището в Нови хан.

„Крайната стъпка по извеждането от експлоатация на терена в Нови хан е почистването. След нея там няма да има има радиоактивност, теренът ще може да се ползва по предназначение, но за това е необходимо време“.

Цацев уточни още, че на националното хранилище за радиоактивни отпадъци ще бъдат събирани само такива от България. Той отбеляза, че в случай на реализация на проекта АЕЦ Белене, хранилището има предвиден капацитет за поемане на отпадъците и от нова ядрена мощност.

„Стойността на проекта е 77 млрд. евро, като той се финансира изцяло от Европейската комисия чрез Европейската банка за възстановяване и развитие“, посочи още Цочев.

 

Последни новини
Още от В развитие