Експерт: Епохата на изкопаемите горива е към края си

Игнасио Наваро, енергиен експерт "Грийнпийс" - Гърция, В развитие, 20.11.2019

Greenpeace и други НПО призовават Европейската централна банка и още институции да намалят енергията от изкопаеми горива. Преди 5 дни те публикуваха нова политика за кредитиране, която ще спре финансиране на нови проекти за изкопаеми горива от 2021 г. Действията на ЕЦБ в посока прехода към децентрализиране на европейската енергийна система чрез производство на електроенергия от страна на потребителите отправят послание, че епохата на изкопаемите горива е към края си, коментира Игнасио Наваро, енергиен експерт "Грийнпийс" - Гърция, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Бюрото на Европейския парламент в България съвместно с Greenpeace България организират форум, на който да бъдат обсъдени по-нататъшните стъпки, необходими на потребителите, за да се превърнат в производители на електроенергия или за да задоволяват напълно собствените си нужди от електричеството", стана ясно от разговора.

Диалогът между Greenpeace и европейските институции

"В прехода към децентрализиране на европейската енергийна система чрез производство на електроенергия от страна на потребителите искаме ЕС да има много по-амбициозен график.  В момента говорим за декарбонизиране на енергийната система до 2050 г., но за да може Европа да постигне целта от намаляване до градус и половина, това няма да бъде възможно, ако тази декарбонизация не се случи през 2040 г.".

"Енергийното производство е отговорно за 1/3 от глобалните емисии на въглероден диоксид. Ако декарбонизираме този сектор, ще намалим ефекта от климатичните промени в следващите години", уточни гостът.

Игнасио Наваро изтъкна примера, че в Гърция вече има проект за виртуално нетно отчитане на производството. "Имаме проект от частния и обществен сектор. Хората използват слънчева енергия, а електропреносната мрежа използват за резерва и получават кредити от нея за енергия, която не се използвали - тя идва под формата на отстъпките в тяхната сметка за електричество. Равновесната стойност на такива проекти  е 6-7 г.", подчерта той.

Последни новини
Още от Начало