В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Боливия е обзета от усещане за политически реваншизъм

Д-р Анета де ла Мар Икономова, преподавател в Университет Екстернадо де Колумбия, В развитие, 18.11.2019

В Боливия има усещане за реваншизъм по отношение на политиката на страната. Този реваншизъм е много опасен, защото така не може да се оцени, че нещата не се променят в един ден. Същевременно населението претендира за по-добра демокрация, което в Боливия означава да се признае индианското население. Това мнение изрази д-р Анета де ла Мар Икономова, преподавател в Университет Екстернадо де Колумбия, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Що се отнася до Боливия, има един голям проблем - как едно правителство, което деградира в демокрацията, бе свалено, но не с напълно демократични методи. Последната седмица се говори много за това, което се случи, и можем да кажем, че този разговор помага хората да имат по-голяма политическа и гражданска култура".

"Мога да кажа, че това, че бившият президент Ево Моралес се отказа от властта, помогна да няма размирици през миналата неделя и понеделник. Ситуация бе много изострена. За да има социален мир, не трябва да има противопоставяне", смята д-р Анета де ла Мар Икономова.

Още по темата

"През последните 20 години Латинска Америка се промени много. Боливия, например, от страните с най-висока бедност, се превърна в държавата с най-голям икономическа растеж. Нарасна средната класа, повиши се нивото на културата сред населението - например, по отношение на участие в политическите процеси".

Гостът твърди, че ако партията на Моралес - "Движение за социализъм", участва в изборите с кандидати, които вече не са зависими от тази централна власт, е много възможно да има един преход от това, което се постигна през тези 14 години, към една нова политическа власт, в която участват всички сили. 

Ситуацията в Чили

"Протестиращите чилийци са все още са на улицата, референдумът ще бъде през следващата година през март, а след това ще се проведат изборите. Много граждани смятат, че това "протакване" ще намали напрежението, но няма да доведе до край процеса".

Какво още се случва в Еквадор, Перу, Колумбия вижте във видео материала.

Последни новини
Още от В развитие