В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Има опасност Русия да анексира територии на Беларус

Цветан Кръстев, редактор на сайта Bloombergtv.bg, В развитие, 14.11.2019

От разпадането на Съветския съюз руското влияние в Беларус е най-голямо в сравнение с останалите държави от Източна Европа. Беларус разчита на евтини енергийни доставки от Русия. Партньорството между двете страни е ключово за Москва заради географското разположение на Беларус. Страната се намира между балтийските републики, които са лоялни членки на НАТО, и Украйна, която е в изострени отношения с Русия. Това каза Цветан Кръстев, редактор на сайта Bloombergtv.bg, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

"Още през 1999 г. Русия и Беларус подписаха споразумение за Съюзна държава, но досега то носеше символичен характер. 20 години по-късно Кремъл настоява за по-задълбочена интеграция. Исканията на Москва са за монетарен съюз, единна правна система и обща политика по външните работи и сигурността. Властта в Минск изпитва притеснения от тези искания и вижда опасност от такъв вид интеграция".

По думите му властта в Беларус бяга от руската прегръдка и се обръща към Запада.

"Ако Лукашенко откаже да приеме задълбочаването на интеграцията, има опасност от анексия на територии на Беларус и насилственото им присъединяване към Руската федерация. Москва може да предприеме същите мерки с военни действия, каквито се случиха през последните години в други страни от региона като Молдова, Грузия и Украйна".

Той коментира, че тази седмица Лукашенко се срещна с австрийския си колега Александър Ван дер Белен във Виена.

 

Последни новини
Още от В развитие