В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Липсата на правилно законодателство забавя прехода към кръгова икономика

Доц. д-р Теодоро Галучи, университет "Алдо Моро", Бари, Италия, В развитие, 07.11.2019

Пред прехода към кръгова икономика има важна пречка за преодоляване и тя е законодателна. Това каза доц. д-р Теодоро Галучи, университет "Алдо Моро", Бари, Италия, в интервю за репортера на Bloomberg TV Bulgaria Хюлия Айваз, излъчено в предаването „В развитие“.

„Имаме проблеми със законодателството, отнасящо се до отпадъците“, коментира Галучи.

„Законодателството иска да се контролира всичко, да се проверява дали отпадъците могат да се окажат страничен продукт. Ако се считат за такъв, те веднага могат да допринесат за друга икономическа дейност“.

Според експерта бизнесът има интерес да бъде кръгов, защото това създава нов вид работни позиции, нов вид възможности.

Още по темата

„Икономическите ползи също са значителни“, отбеляза Галучи, а като основна сред тях той изтъкна фактът, че използването на преобразувани или рециклирани материали намалява значително разходите на компаниите.

„Второто икономическо предимство е, че може да се създаде нов пазар“, разказа още Гаучи.

„Спестяването на суровини, спестяването на природен ресурс означава не само запазване на биоразнообразието и опазване на екологичната система... Предварителното планиране позволява да се използват по-малко суровини, да се рециклира, както и съответно – да се пестят пари“.

По думите на госта освен от законодателни промени, кръговата икономика се нуждае и от различни видове умения. „Има необходимост и от технологичния процес и неговия анализ“, добави още той.

 

Последни новини
Още от В развитие