В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Как България се превърна във финтех център на Балканите?

Мартин Богданов, изпълнителен директор на Paysera България и член на УС на Българската финтех асоциация, В развитие, 07.11.2019

Сред водещите тенденции и иновации в индустрията на разплащанията в България е навлизането на по-големи играчи като Revolut. В началото на годината компанията взе банков лиценз и вече не е само дружество за електронни пари. Това каза Мартин Богданов, изпълнителен директор на Paysera България и член на УС на Българската финтех асоциация, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"България вече е на картата на финтех сектора. Има цели 65 компании, които се определят като част от тази екосистема. Голяма част от тях се водят все още стартъпи".

Той говори и за изготвения от Българската финтех асоциация доклад за 2018 г.

„В момента България генерира близо 200 млн. евро, сочи докладът. Това е ръст от 6-7 пъти в рамките на 2 години“.

По думите му България се е превърнала в регионален център на Балканския полуостров. Голяма част от този тип бизнес е концентриран в София.

"През годините застрахователите и банките предлагат различни видове услуги и попадат под различни регулации. Това ги кара да бъдат по-консервативни, докато финтех играчите могат да си позволят експерименти. Те са успели да убедят инвеститори в своята идея".

Богданов обясни, че в последно време се появяват и по-комплексни играчи като Revolut.

"Това са платежни институции, които в един момент се преобразуват като банки. Все още очакваме те да навлязат в кредитирането. Те все още предлагат концентрирана услуга и тепърва ще видим дали финтех играчите ще предлагат комплексни услуги".

Вижте целия разговор във видеото. 

 

Последни новини
Още от В развитие