В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Темповете на кредитиране в България ще изпреварят реалния икономически растеж

Борис Димитров, управител на Credit Navigator, В развитие, 04.11.2019

При бизнес кредитирането много често новосъздадените компании разчитат на привлечения ресурс, за да реализират своите инвестиции. Търсенето в България е доста завишено - на рекордни нива спрямо последните 10 години, по отношение на заявленията за кандидатстване. Голяма част от бизнеса е положително настроен за бъдещето, заяви Борис Димитров, управител на Credit Navigator, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Според Димитров темповете на кредитиране в България ще изпреварят реалния икономически растеж. 

"Последните данни за кредитната активност са продължение на тренда от август. Вече се усеща забавянето на европейската и световната икономика. Съвсем наскоро Европейската централна банка отново обяви политиката си за допълнителни стимули".

"Стопанските субекти в еврозоната и ЕС заемат изчаквателна позиция. Търговските конфликти и Brexit продължават да оказват въздействие", подчерта гостът.

"Политиката на ЕЦБ видимо не дава търсения резултат".

Още по темата

Още по темата

Борис Димитров уточни, че банките не са така рисково ориентирани и кредитирането не е на всяка цена.

"Според последната статистика на БНБ за септември има 4,5% ръст във фирменото кредитиране".

По думите на госта банките, макар и притиснати да се освобождават от тази ликвидност, са и прецизни и внимателни относно анализа на съответните стопански единици, било то по отношение на стойност на активите или финансовите показатели на съответните фирми.

"При нас банковото кредитиране е типично търговско", отбеляза още Димитров.

Гостът коментира корекцията на пазара, като посочи, че тя се случва и на фона на отделни факти и събития, а не само защото е дошло време за нея. Неговият съвет е бизнесът да заеме консервативна позиция и да направи анализ на ситуацията.

Последни новини
Още от В развитие