В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

След края на комунизма отношението на България към режима е близо до това на Русия и Украйна

Джейкъб Поущър, асоцииран директор в Pew Research Center, В развитие, 04.11.2019

Джейкъб Поущър, асоцииран директор в Pew Research Center. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Джейкъб Поущър, асоцииран директор в Pew Research Center. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

По-голямата част от хората в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) одобряват промените и са удовлетворени от живота си 30 години след падането на комунизма.Това каза Джейкъб Поущър, асоцииран директор в Pew Research Center, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Гостът направи коментара си на базата на скорошно изследване. По негови думи има и носталгия по режима, но тя е валидно по-скоро сред по-възрастните. 

„Младите одобряват промените в много по-голяма степен и са по-оптимистични относно подобрения стандарт на живот. По-образованите хора също са склонни да одобряват повече промените“.

„Страните от Централна Европа, като Полша, Унгария, Чехия и в по-малка степен Словакия, смятат, че Европейският съюз (ЕС) е направил много за тях и те гледат по-положително на икономиката като цяло“, посочи Поущър.

По негови думи при Русия, България и Украйна има малко повече песимизъм относно настоящата икономическа ситуация и в по-слаба степен одобрение към промените.

"Българите са много по-близки до руснаците и украинците като мнение... Те са по-малко оптимистични и смятат, че политиците не чуват мненията им... За сметка на това българите одобряват членството в ЕС, въпреки че смятат, че икономическите ползи са по-малки".

 

Последни новини
Още от В развитие