В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Италия остава проблемното звено на еврозоната

Манфред Хюбнер, управляващ партньор в Sentix, В развитие, 01.11.2019

Политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ) под управлението на Марио Драги е най-важният фактор за стабилизиране на еврото. Ако разгледаме реалната икономика, все още виждаме значителни разлики между държавите. Италия изоставa сериозно спрямо динамиките в други страни по отношение на растежа и намаляването на дълга си. Това каза Манфред Хюбнер, управляващ партньор в Sentix, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Според нашето проучване най-голямата вероятност за разпад на еврозоната идва от Италия. Но вероятността се равнява на 10%, така че заплахата не е голяма".

По думите му от гледна точка на инвеститорите Италия представлява най-голям риск за проблеми в бъдеще.

"ЕЦБ обеща да направи всичко възможно и започна да изкупува облигации на държавите, за да намали риска за финансов разпад на еврото. В крайна сметка виждаме, че тази политика най-вероятно ще приключи скоро. Политиката на отрицателни лихвени проценти не може да продължава дълго време".

Хюбнер припомни, че ЕЦБ изкупи облигации от страните членки на еврозоната за над 2 млрд. евро. "Това има пряк и непряк ефект върху нагласите на инвеститорите", обясни той.

"Непрекият ефект е, че поради ниската доходност на облигациите еврозоната се стабилизира. Има по-ниска безработица. Всичко това помага за стабилизиране на еврозоната, но не смятаме, че това ще бъде достатъчно".

Според него има нужда от по-голяма интеграция в Европа.

"Най-големият проблем за еврозоната е слабостта в икономиката. Това включва и проблемите на германската икономика, която е най-голямата в еврозоната. Ако икономиката на Германия загуби своя импулс, това ще се отрази върху еврозоната. Това би означавало, че ще се променят и обществените нагласи при настъпването на криза".

Вижте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от В развитие