В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Основните нарушения на местния вот у нас - организационни

Калин Славов, изп. директор Асоциация Прозрачност без граници, В развитие, 28.10.2019

Първият тур от местните избори у нас премина сравнително спокойно. Повечето от нарушенията бяха от организационен характер. Това каза Калин Славов, изп. директор Асоциация Прозрачност без граници, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Славов отбеляза, че организационният характер на нарушенията не ги прави незначителни, а като пример за такива той даде неправилното боравене с бюлетините - непоставяне на втори печат, което прави вота недействителен и др.

Според госта изборният туризъм, който беляза местните избори през 2015 г., не е преодолян въпреки приетите законодателни мерки. „В някои от общините населението се повиши с между 6 и 10% в периода около местния вот“, посочи Славов.

„Има сериозна диспропорция между сигналите за нарушения и броя на наказаните“.

Като една от организационните мерки, които биха спомогнали за намаляването на изборните нарушения Славов посочи варианта бюлетините да не се броят в секционни избирателни комисии, а в преброителни центрове.

„Когато говорим за купуване на гласове, въпросът винаги опира до финансирането. За да може да се купуват гласове, трябва да има сив сектор... те са свързани органически“.

Последни новини
Още от В развитие