В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Твърдият отговор налива енергия в каталунското движение за независимост

Даниел Стефанов, програмен координатор на ЕСВП – София, В развитие, 22.10.2019

В Испания има почти пълен консенсус между основните партии за това каква трябва да е политиката към Каталуния и опитите ѝ за отделяне. Абсурдът е, че който и да дойде на власт, дори и да обещава различни неща за Каталуния, действа по един и същи начин. Това каза Даниел Стефанов, програмен координатор на ЕСВП – София, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Реакцията на централното правителство в Мадрид изглежда непропорционално твърда въпреки незаконните искания на някои от протестиращите и на протестите. Ако тази реакция остане такава, тя ще продължи да налива енергия в движението за независимост“, коментира Стефанов по повод протестите в Барселона, след като испански съд прати в затвора регионални каталунски лидери .

Според експерта сериозна ескалация на напрежението в Испания няма да последва. 

„Агресивните части са една много малка част от движението в Каталуния...Те са много далеч от това да са мнозинство в самото движение. Привържениците на независимостта на Каталуния не са мнозинство и сред гражданите, които живеят в областта“.

Гостът коментира и политическата картина преди изборите в Испания, насрочени за 10 ноември. По негови думи за момента няма ясно мнозинство.

„Виждаме, че Народната партия набира сила, антисистемната „Вокс“ запазва позициите си и вероятно ще ги увеличи в следващите седмици“, посочи Стефанов.

Още по темата

Друга тема, на която той се спря, са и събиращи увеличаващите се призиви за промяна в Конституцията на Испания. Според Стефанов това е голяма заплаха за страната.

„Чрез започването на подобен процес Испания рискува да загуби своята цялост, защото тогава ще има много области, които най-малкото ще искат да преразгледат статута си. Тази опция ще разруши страната“.

Последни новини
Още от В развитие