В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Отношенията между България и Белгия са по-добри от всякога

Ростислава Павлова - президент на Бизнес клуб "Белгия-България-Люксембург", В развитие, 15.10.2019

Дипломатическите и бизнес отношения между България и Белгия са по-добри от всякога. Това каза Ростислава Павлова - президент на Бизнес клуб "Белгия-България-Люксембург", в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„За 2018 г. стокообменът между двете страни е 1,5 млн. евро. Преките инвестиции на Белгия у нас са 64 млн.евро. Белгия се нарежда на 7-мо място за Българския износ и на 15-то място за Българския внос. Салдото е позитивно за България“.

Павлова посочи, че двете страни развиват традиционно добри отношения в текстилната и хранителната промишленост, услугите. „Има и обмен на технологии, разработени от български инженери и математици“, добави тя.

„Най-близкото между българските и белгийски бизнесмени е предприемчивостта“.

Според госта, ако България препозиционира туризма си и преработи стратегията си за него, може да привлече и множество белгийци, най-вече по отношение на СПА туризма.

Гостът коментира и интереса на българските компании към инвестиции в Белгия. Тя посочи, че такива има, но не са в размерите на белгийските у нас.

По думите на Павлова българо-белгийските отношения ще продължават да се развиват в добра посока.

„България направи много за разширяването на Европейския съюз... Усилията ѝ са много добре оценени в Брюксел. Резултати вече има, някои държави скоро ще получат покани за преговори. Няма причина отношенията да не продължат да се развиват добре“.

Още по темата

Още по темата

„България стои много сериозно като партньор в ЕС, не само по отношения на Белгия“, отбеляза още тя.

Последни новини
Още от В развитие