В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Забавянето на икономическия растеж в Китай е нарочна политика на партията

Яна Шишкова - китаист, преподавател по китайски език и култура, В развитие, 10.10.2019

Китай развива гигантски икономически проекти. Със силата на мисленето и разбирането си за административното делене те вече говорят за мегалополиси, които са клъстери от градове. Планира се създаването на 19 такива. Всички обслужващи звена, индустрии и зелени пояси ще бъдат доведени до технологическо съвършенство, което дори фантастите не могат да опишат, заяви Яна Шишкова - китаист, преподавател по китайски език и култура, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Дън Сяопин и неговото семейство всъщност са репресирани по време на културната революция. Той живее повече от 10 години в плевня и така вижда Китай от най-ниската степен. Когато идва на власт, вървят процеси по разпада на комунизма на други места. Но той продължава да апелира да се следва посоката на комунизма. Оттам нататък трябва да преформулира самата икономическа обосновка на марксизма. Тогава започва бързото развитие с нови темпове".

Яна Шишкова обясни, че впоследствие се осъществява мащабна образователна реформа, която за 10 години създава статута на учителите - днес те са най-високоплатените държавни работници в цял Китай. Така по нейните думи Китай се отваря към света и започва да привлича западни капитали.

"След Версайския договор китайците поглеждат към СССР като партньор. Оттогава започва навлизането на комунизма. Към днешна дата Китай изпитва чувството за гордост от постигнатото".

Яна Шишкова коментира, че забавянето на икономическия растеж под 7% в Китай не е притеснително. Тя уточни, че това дори е нарочна политика на Комунистическата партия.

"Крайбрежните територии са значително по-добре развити от вътрешните райони на Китай. Растежът бе изкуствено задържан така, че западните райони да имат време да настигнат поне малко източните".

Шишкова отбеляза, че подписаното стратегическо споразумение на България с Китай е радостен факт. "Ние може да предоставим сухопътни и морски пътища. Те проявиха интерес към Пристанище Варна и изграждане на магистрала Варна-Русе. Проявяват интерес и към АЕЦ Белене", поясни още тя.

Последни новини
Още от В развитие