В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Отстъпчивостта на еквадорския президент за нови избори ще е ключова за събитията в региона

Доц. д-р Гергана Алексиева, преподавател по съвременна обща история в СУ, В развитие, 10.10.2019

Доколко президентът на Еквадор Ленин Морено ще бъде отстъпчив за свикването на нови избори ще е ключово за събитията в региона. Това каза доц. д-р Гергана Алексиева, преподавател по съвременна обща история в СУ, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

Гостът коментира причините за напрежението в Еквадор.

“Конкретната причина за протестите в страната е мащабна икономическа реформа. Предвижда се увеличаване на цените на горивата със 123%, като то не е единственото... Ощетени ще бъдат служителите на временни трудови договори, намалява се и платеният годишен отпуск на работещите в публичния сектор от 30 на 15 дни”.

Още по темата

Алексиева посочи, че влошеното икономическо положение в страната и огромния държавен дълг са основните причини за промените според президента, докато по думите на неговия предшественик Рафаел Кореа високият държавен дълг е преувеличен.

“Корупцията е ключова дума за целия регион. Морено и Кореа се обвиняват взаимно в корупция, контрабанда и пр.”. 

Според експерта отстъплението на Морено вероятно вече е закъсняло и няма да бъде достатъчно, за да се потуши избухналото недоволство.

“До вторник Морено беше твърд, че връщане назад няма да има. Едва след като нещата се масовизираха, той започва да прави крачки назад”.

Гостът коментира и възможността гражданска война в Еквадор да се разрасне и в останалите страни от региона.

“Гражданските войни са присъщи за латиноамериканските страни. В този регион е много лесно конфликтите да се разширят - да пламнат в дадена страна и да се разпространят”.

Според нея обаче едва ли ще се стигне до подобен развой, защото Кореа настоява за провеждането на нови избори.

 

Последни новини
Още от В развитие