В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Компаниите от селскостопанския сектор набират скорост в Югоизточна Европа

Невена Кръстева, главен редактор на SeeNews, В развитие, 10.10.2019

Общите приходи от продажби на най-големите 100 компании в Югоизточна Европа достигат рекордно високи нива през тази година. Ръстът и на печалбите, и на приходите им е двуцифрен, макар и леко по-слаб спрямо 2018 г., т.е. има известно забавяне. Това каза Невена Кръстева, главен редактор на SeeNews, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

Гостът направи коментара си на базата на класация, определяща най-големите компании в региона според техните приходи. Тя добави, че ръстът на общите продажби на дружествата е 11,5%, а на печалбите им - 18%.

“Традиционно най-големите са петролните и газови компании, следвани от тези от електроенергийния сектор, като веднага след тях са търговците на едро и дребно и производители на коли и авточасти”, отбеляза Кръстева.

Според нея по-любопитна обаче е динамиката в долните редове.  

“През годините малко по малко нараства броят представители на селското стопанство. Преди 5 години нямаше нито един, сега са 4”.

“За момента липсва представител на IT сектора”, посочи още Кръстева.

По нейни думи Румъния е страната в региона, в която се прокрадват новите тенденции, като на по-късен етап се разпростират и из останалите държави.

“Компаниите от секторите на високите технологии, селското стопанство и здравеопазването са претендентите, които могат да изместят някои от сега присъстващите в класацията дружества”.

Гостът коментира и ситуацията в Сърбия, като посочи, че страната  привлича огромна част от китайските инвестиции по инициативата “Един пояс, един път”. Тя отбеляза, че голямата част от китайски инвестиции в Западните Балкани са по-скоро в инфраструктурни проекти.

Кръстева се спря и на опасенията, които ръстът на китайските инвестиции поражда. “Повечето подизпълнители например са китайски въпреки обещанията, че ще бъдат местни”, заяви гостът.

“Друго притеснение е, че тъй като става дума за големи инфраструктурни проекти, които изискват средства за поддръжка, това също ще увеличи дълговия товар на страната. Валидни са и геополитическите притеснения”, коментира още експертът.

 

Последни новини
Още от В развитие