В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

„Формулата на Щайнмайер“ няма да преодолее конфликтите между Украйна и Русия

Проф. Михаил Станчев, преподавател в Харковския университет в Украйна, бивш дипломат, В развитие, 07.10.2019

"Формулата на Щайнмайер" няма да има съществен принос за развитието на ситуацията между Украйна и Русия. Това мнение изрази проф. Михаил Станчев, преподавател в Харковския университет в Украйна, бивш дипломат, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Към момента тече активен диалог между Киев и Москва във връзка с възстановяването на „формата Щанмайер“, посочи Станчев. Той поясни, че формулата предвижда териториите, окупирани от сепаратистите, да придобият временно специален статут и чак след това да се премине към избори.

„Това обаче не е логична схема, на която Украйна ще се съгласи лесно“.

Според експерта Украйна все пак е готова да работи по формулата, но със своите условия. Сред украинските изисквания, които Станчев изреди, са отреждане на всички военни формирования и чуждестранните войски от страната, възстановяване на украйнско-руската граница в предишния ѝ вид и провеждане на избори спрямо местните закони.

По мнението на Станчев конфликтът ще бъде замразен, като ще се търси възможност за провеждане на още преговори в Нормандския и Минския формат

„Украйна обаче трябва да поиска въвеждането на миротворческите сили на ООН, защото Организация за сигурност и сътрудничество в Европа в този формат не работи“, смята експертът.

 

Последни новини
Още от В развитие