В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Политолог: В сделката за Brexit липсва съдържателност

Мила Мошелова, политолог, британски възпитаник, В развитие, 03.10.2019

 

Не смятам, че ще има липса на диалогичност между Европейския съюз и Великобритания по отношение на Brexit. Мисля, че ще видим отстъпки, но изглежда, липсва съдържателност в тази сделка. Това мнение изрази Мила Мошелова, политолог, британски възпитаник, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"От самото начало на преговорите относно Brexit ключов момент се оказва уреждането на отношенията на Република Ирландия със Северна Ирландия. Предложението на британския премиер Борис Джонсън е отново настояване за избягване на твърда граница, но в същото време оставане на Северна Ирландия до известна степен в митнически съюз, който не е с пълния набор от критерии, които останалите страни следват".

Според Мила Мошелова има вариант Северна Ирландия да остане в митническата зона в много олекотен вариант и с привилегировани регулации. "Това, което буди недоверие в Ирландия и в ЕС, е фактът, че правителството на Борис Джонсън не успява да артикулира как ще бъдат избегнати митнически проверки", допълни тя.

"Джонсън в позицията си в момента не се различава от Тереза Мей да удовлетворява всички страни, което е трудно", твърди политилогът. "Той следва линия на аргументация и  риторика, в която усилено се прехвърля вината за ситуацията върху ЕС. Има голяма полза да представи тази сделка като голям компромис и за своя електорат във Великобритания", поясни още Мошелова.

"Позитивната нагласа в последната реч на Джонсън цели да възвърне доверието в способността му да обедини Консервативната партия. Възможно е гласуването до 19 октомври на конкретната сделка или друг вариант, или на гласуване за излизане без сделка, но ако парламентът не подсигури законодателно това излизане, на 31 октомври може да излязат без сделка".

Мила Мошелова уточни, че е трудно е разграничаването между личните нагласи спрямо Борис Джонсън и разумното желание да се върви напред във връзка с изпълняването на потребностите на електората. "Парламентът е разделен, но риториката на Джонсън създаде агресивна динамика и деструктивност спрямо депутатите в парламента. Урони се интегритетът на демократичните ценности", каза още гостът.

Последни новини
Още от В развитие