В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Жак Ширак – последният европейски политик преди вълната на популизма

Христо Анастасов, политолог, В развитие, 26.09.2019

Президентът на Франция Жак Ширак (1995 - 2007 г.). Снимка: Judith White/Bloomberg News Президентът на Франция Жак Ширак (1995 - 2007 г.). Снимка: Judith White/Bloomberg News

Президентът на Фаранция Жак Ширак (1995 – 2007 г.) е от последните големи европейци преди популистката вълна. Той е много по-близък до Митеран, който е социалист, но и двамата имат сходно схващане за държавата в сравнение със следващите трима - Саркози, Оланд и Макрон. Това каза Христо Анастасов, политолог, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки

"Еманюел Макрон има амбициозен и смел проект за Франция, Европа и света. Но Саркози, Оланд и Макрон имат нещо общо – те са много чувствителни към реакциите на общественото мнение. Това е болестта на нашето време".

"Ширак беше носител на чувството, че е избран да изпълни това, което е обещал, дори когато не им харесва на хората", коментира Анастасов.

Ширак беше от политиците, които не се влияеха от общественото мнение, обясни той.

„Жак Ширак беше човекът, който осигури атлантическото и европейско единство по време на войната в Косово. Той беше държавникът, който съзнаваше, че Слободан Милошевич трябва да бъде спрян“.

"Френският политик чувстваше, че световният ред трябва да е основан на справедливост и спирането на агресорите", допълни гостът. 

Вижте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от В развитие